Planując podróż do Uzbekistanu, wiele osób pyta: od czego zacząć? Na co zwrócić uwagę? Co naprawdę warto wiedzieć, zanim wsiądzie się do samolotu?
Po przeprowadzeniu wielu wycieczek po tym fascynującym kraju i po licznych własnych podróżach, Zbigniew Mielczarek postanowił zebrać swoje doświadczenia w książce Uzbekistan. W sercu Jedwabnego Szlaku. A już dziś dzieli się kilkoma praktycznymi poradami, które mogą ułatwić przygotowania każdemu, kto planuje wyprawę.
- Nie trzeba się obawiać – Uzbekistan to kraj bardzo przyjazny turystom.
Gościnność mieszkańców Uzbekistanu jest legendarna. Oczywiście warto znać podstawowe zasady kultury (opisane szczegółowo w książce), ale generalnie – jest to miejsce bezpieczne i otwarte. - Warto planować trasę z wyprzedzeniem.
Kraj jest rozległy, a transport nie zawsze działa tak sprawnie, jak w Europie. Dlatego dobrze wcześniej zaplanować, ile dni poświęcić na Samarkandę, Bucharę, Chiwę czy inne miejsca. - Uzbekistan to także kuchnia – i to jaka!
Nie samymi zabytkami podróżnik żyje. Pilaw, samsy, lagman, lepioszki – to smaki, które zostają w pamięci. W przewodniku Zbigniewa Mielczarka znalazł się osobny rozdział poświęcony kulinarnym specjałom tego kraju. - Najważniejsze – warto dać sobie czas.
Nie warto próbować zobaczyć wszystkiego w kilka dni. Uzbekistan to kraj, który warto poznawać powoli – z otwartością, uśmiechem i gotowością na niespodzianki.
Więcej praktycznych porad i inspiracji można znaleźć w książce Uzbekistan. W sercu Jedwabnego Szlaku – idealnej dla każdego, kto marzy o wyprawie szlakiem dawnych karawan. Przewodnik już niedługo w sprzedaży!



0 komentarzy